Dan Badea

Dan Badea

Deși anii de liceu sunt considerați „cei mai frumoși ani”, experiențele studenției nu sunt deloc de neglijat. Pe lângă oferta educațională, un alt aspect important în alegerea unei facultăți este măsura în care aceasta pune la dispoziția studenților oportunități de dezvoltare, atât profesională, cât și personală. Privind tendința actuală de emigrare, una dintre cele mai incitante experiențe de care poate beneficia un student este șansa de a studia într-o țară străină.

Astfel, de peste 30 de ani programul Erasmus+ oferă studenților din întreaga lume șansa de a trăi și studia într-un mediu internațional multicultural, dar și de a cunoaște un nou sistem educațional. Universitatea din Pitești scoate anual la concurs peste 100 de burse Erasmus+ în țări precum Franța, Spania, Lituania, Bulgaria, Polonia, Portugalia, ș.a.

Ce presupune o mobilitate Erasmus+?

Fiecare student poate beneficia de una sau mai multe mobilități Erasmus+ (studiu sau practică), pentru maxim 12 luni, pe fiecare ciclu de studiu (licență sau master). Acestuia i se acordă o bursă de studiu sau practică cuprinsă între 470 Euro / lună și 720 Euro / lună, în funcție de tipul de mobilitate și țara de destinație. Pentru cei care nu au beneficiat de mobilitatea Erasmus+ în timpul anilor de studiu, există posibilitatea de a aplica penntru o mobilitate de practică în decursul unui an de la absolvirea ciclului de studiu.

Care sunt așteptările / temerile inițiale ale studenților care se gândesc să aplice pentru o mobilitate Erasmus+?

Decizia de a aplica pentru o astfel de bursă vine la pachet cu o multitudine de temeri și așteptări (mai mult sau mai puțin realiste), care diferă de la un student la altul. Majoritatea sunt legate de acomodarea la cultura și mediul țării gazdă sau de limba vorbită.

“Temerile mele inițiale… Prima a fost dacă am cunoștințele necesare pentru a putea comunica fluent în limba engleză, apoi dacă o să reușesc să mă integrez într-un mediu complet diferit, fiind prima experiență de acest fel.”  – Bădiță Bogdan, Ruse (Bulgaria).

Dar aceste temeri sunt, de multe ori, nerealiste sau vin însoțite de o rezolvare, uneori, simplă sau, alteori, neașteptată.

“Ne uitam ca proștii pe o hartă în bulgară, să luăm autobuzul spre mall. Și vorbeam între noi, pe cine să rugăm să ne ajute. Am zis: Hai, că mă duc să o întreb pe fata aia. Și zice un om în vârstă: Mai bine mă întrebi pe mine, că vorbesc limba română.” – Bădiță Bogdan, Ruse (Bulgaria).

„Eram în Kaufland. Vorbeam cu trei vânzători în același timp și încercam să le explicăm că noi căutăm mălai (corn, cornflour) și nu găsim. Până la urmă, am zis eu "Răzvane, dă-o încolo de mămăligă, că nu le mai facem spaniolilor” și, atunci, au început toți trei: "Mamaliga? We have mamaliga, too". Și ne-au dus la mălai.” – Bădiță Bogdan, Ruse (Bulgaria).

Unii studenți sunt mai încrezători, dar chiar și așa începuturile sunt dificile, deci sprijinul celorlalți este mereu binevenit.

„Am plecat cu o atitudine ușor optimistă (cât de rău poate să fie). Am cunoscut o singură persoană de la UPIT înainte să plec și asta a făcut întregul început de Erasmus puțin mai ușor. Am optat pentru un mentor din partea VU, care, spre norocul meu, și-a luat responsabilitățile în serios. A venit la aeroport, m-a condus la cămin și m-a ajutat cu contractul de acolo, m-a ajutat să îmi găsesc cameră, mi-a oferit toate detaliile de care aveam nevoie la început, etc. Întreaga atmosferă Erasmus de la început era greu de imaginat și, mai greu, de atins. Energia de care dispuneau toți era ceva total nou pentru mine. Totul era într-o continuă mișcare: evenimentele organizate de ESN, cursurile facultății, evenimentele organizate în oraș și așa mai departe.” – Papa Teodora, Vilnius (Lituania).

În final, există și temerea de a pierde oportunitățile care ar putea apărea în țară (oportunități de angajare, stagii de practică, ș.a.m.d.). Dar aceasta este o alegere care rămâne la latitudinea fiecărui student. Ca în orice nouă „aventură”, sunt lucruri pe care le câștigi și lucruri la care decizi să renunți.

Care sunt părerile studenților care au beneficiat de o mobilitate Erasmus+?

Dacă, în privința temerilor și așteptărilor, părerile sunt împărțite, în cazul impresiilor finale, răspunsul este unul și același: „trebuie încercată măcar o dată”. Fie că vorbim de oportunitățile profesionale, fie de cele relaționale și culturale, o mobilitate într-o țară străină, în special una cu o cultură diferită, îți deschide ochii către o lume complet nouă, dar în același timp te pune față în față cu provocări la care nu te-ai fi așteptat sau pe care, pur și simplu, le-ai evitat până acum.

“Well, pentru mine experiența Erasmus a fost, într-adevăr, cum se spune, "o experiență", în care am învățat ce înseamnă gestiunea timpului și a banilor. Un alt punct frumos a fost ocazia de a întâlni o altfel de mentalitate umană, una diferită față de ceea ce avem noi în țara noastră. Și, de asemenea, cred că m-a întărit ca om și caracter." – Gheorghe Valentin, Klaipeda (Lituania).

O altă teamă a studenților este aceea de a nu fi integrat în comunitatea țării gazdă, de a fi marginalizat sau tratat nedrept. Deși nu se poate afirma 100% că această temere este nejustificată, în cele mai multe cazuri există moduri de a anticipa și preveni această problemă. Recomandarile celor care au avut parte de astfel de experiențe sunt alegerea unui centru universitar, care găzduiește un număr mare de studenți internaționali, și obținerea informațiilor de la cei care au beneficiat de o mobilitate în comunitatea respectivă. Din fericire, în majoritatea cazurilor, totul este pregătit pentru a le oferi studenților o experiență de neuitat (în sensul bun).

“Pe plan profesional (educativ), lucrurile au stat neașteptat de bine. Profesorii au fost foarte înțelegători, de ajutor, când aveam nevoie, și deschiși la sugestii. Iar în privința staff-ului Erasmus din țara gazdă, nu am cuvinte ca să descriu eficiența, răbdarea, organizarea, ș.a.m.d.” – Gheorghe Valentin, Klaipeda (Lituania).

Cum au fost afectate mobilitățile Erasmus+ de pandemia Covid-19?

Ultimele luni au fost, puțin spus, frustrante pentru cea mai mare parte a omenirii. Pandemia de coronavirus a blocat majoritatea activităților care presupun contact uman, de la transportul aerian, până la activitățile educaționale. Măsurile luate de către autorități, pentru a preveni răspândirea virusului, nu puteau să nu afecteze mobilitățile Erasmus într-un mod negativ, dar, din fericire, studenții, care s-au trezit „prinși” pe teritoriul unei țări străine, au decis să meargă mai departe cu deviza „Provocare acceptată” și să se bucure de oportunitățile, care le-au fost oferite, rămânând, în același timp, în siguranță.

“Era o activitate continuă pănă în data de 12 martie, când am primit informare de la VU că toate cursurile se vor muta online și se instaurează carantina ca măsură luată de guvern împotriva COVID-19. Lunile ce au urmat au fost lipsite, în mare parte, de activitate. Eram nevoiți să rămânem la cămin. Mulți dintre colegii noștri au fost nevoiți să se întoarcă în țările lor. Mișcarea în oraș era limitată, cursurile erau ținute, majoritar, online (ori online, ori deloc). Am primit suport continuu din partea Biroului Erasmus UPIT, din partea VU și eram ținuți la curent cu orice schimbare, în Lituania sau România, de către ambasada României din Vilnius. Eram singuri într-o țară străină, dar eu, personal, nu m-am simțit nicio clipă singură sau fără ajutor sau suport. Experiența mea Erasmus a orbitat în jurul pandemiei de coronavirus, dar nu am fost limitată și nu regret decizia de a-mi continua mobilitatea în Lituania pe perioada carantinei de acolo, în loc de a mă întoarce în țară. Și sper ca, în urma acestei pandemii globale, următoarele generații Erasmus să se bucure din plin de experiența lor, să fie precauți și, mai ales, să fie pregătiți de orice, întrucât ăsta a fost cel mai important lucru pe care l-am învățat în Erasmus: get ready for anything, life is not gonna give you any heads up.” – Papa Teodora, Vilnius (Lituania).

Aduce, acest gen de experiență, vreun avantaj în procesul ulterior de angajare?

Un alt avantaj pe care îl promite experiența Erasmus este creșterea șanselor de angajare. Deși, când se pune problema aplicării pentru o bursă de studiu sau practică în străinătate, mulți studenți se tem de pierderea oportunităților de angajare, aceasta ar putea avea chiar efectul advers. Se pare că majoritatea companiilor, cu preponderență cele multinaționale, sunt foarte interesate de experiențele multiculturale ale potențialilor angajați.

„Noi considerăm că o mobilitate din cadrul programului Erasmus poate ajuta un student să aplice cu succes pentru o poziție la Centrul IT din DRÄXLMAIER Pitești. Fiind o companie multinațională punem accent pe înțelegerea și acceptarea diferențelor culturale, munca în echipă, independență, responsabilitate, lucruri care se pot dezvolta și în cadrul programului Erasmus. Comunicarea într-o limbă de circulație internațională este un alt aspect important în firma noastră, de aceea, o experiența în străinătate ajută în acest sens”, spune Mihai Gaman, Delivery Supply Chain Management la Centrul IT din DRÄXLMAIER Pitești.

Cu toate acestea, determinarea și munca fiecăruia face diferența dintre succes și eșec, indifferent de calea aleasă. Oportunitățile sunt numeroase, dar un lucru care trebuie învățat este modul în care se poate profita de acestea la maxim.

Autori articol : Mădălina Năstase, Alexandru Mitu, studenți la specializarea Informatică, Facultatea de Științe, Educație Fizică și Informatică

 

 

 

REGULAMENTUL OFICIAL AL CAMPANIEI DE AMBASADORI GEORGE

 

SECTIUNEA 1 – ORGANIZATORII CAMPANIEI

1.1 Organizatorul campaniei promotionale este BANCA COMERCIALA ROMANA S.A., institutie de credit, persoana juridica romana, cu sediul in Calea Plevnei nr. 159, Business Garden Bucharest, cladirea A, etajul 6, sector 6, Bucuresti, România, cod postal 060013, avand Codul Unic de Inregistrare RO 361757, inregistrata in Registrul Comertului sub nr. J40/ 90/ 1991, inregistrata in Registrul Institutiilor de Credit sub nr. RB-PJR-40-008/1999, cod IBAN: RO39RNCB0002B00053474306 deschis la Banca Comerciala Romana S.A.-Centrala, societate comerciala pe actiuni administrata in sistem dualist, avand un capital social subscris si varsat integral in valoare de 1.625.341.625,40 LEI, avand numar de Operator de date cu caracter personal 3776 si 3772 (denumita in continuare „Organizator” sau „BCR"),

1.2 Campania promotionala „CAMPANIA DE AMBASADORI GEORGE” , denumita in continuare „Campania”, se va derula sub prevederile prezentului Regulament Oficial (denumit in continuare „Regulament”) care este obligatoriu pentru toti participantii.


SECTIUNEA 2 - DURATA CAMPANIEI, ARIA DE DESFASURARE SI PRODUSELE/SERVICIILE PARTICIPANTE

2.1 Campania se va desfasura pe intreg teritoriul Romaniei, in perioada 01.10.2020-30.11.2020 inclusiv.
2.2 Regulamentul de desfasurare a Campaniei este disponibil in mod gratuit oricarui ambasador

2.3 Organizatorul isi rezerva dreptul de a modifica si/ sau completa Regulamentul, precum si dreptul de a suspenda si/sau inceta si/sau intrerupe desfasurarea Campaniei. Orice modificari/ completari aduse prevederilor acestui Regulament vor fi cuprinse in acte aditionale si vor fi comunicate catre ambasadori prin apelare telefonica sau transmitere pe mail

2.6 Produsele participante la Campanie sunt produsele din oferta BCR destinate persoanelor fizice: George, Cont curent si card.


SECTIUNEA 3 - DREPTUL DE PARTICIPARE. MECANISMUL CAMPANIEI

La Campanie vor participa clienti BCR persoane fizice, studenti, prioritari fiind cei cu care am organizat o campanie / eveniment in trecut (sau cu asociatia pe care o cordoneaza), denumiti in continuare Ambasadori. Acestia vor primi pe adresa de mail / SMS un link de onboarding personalizat in baza caruia vor recomanda deschiderea de cont George. La finalul campaniei, Ambasadorii se vor califica la premiu daca:

a) De pe link-ul personalizat s-au deschis cel putin 20 conturi George in perioada campaniei (01.10.2020-30.11.2020) si titularii au efectual cel putin 2 plati cu cardul George la POS sau online in perioada

01.12.2020-10.12.2020 inclusiv
b) Contul George deschis sa fie activ la data de 10.12.2020
c) Sa respecte conditiile din prezentul Regulament.

In perioada 11.12.2020 – 15.12.2020 fiecare ambasador va primi un email cu informatii despre calificarea sau nu la premii precum si valoarea premiului la care se califica (daca e cazul). Participarea la Campanie este gratuita.

SECTIUNEA 4 - DESCRIEREA PREMIILOR

4.1 Premiile constau in bani care vor fi transferati in conturile curente in lei ale ambasadorilor, deschise la BCR, in perioada 16.12.2020 – 22.12.2020

4.2 Ambasadorii care se califica la premiu vor primi 10 lei valoare neta (11.11 lei valoare bruta) per cont George care indeplineste cumulativ conditiile de la Sectiunea 3, punctele a si b, dar nu mai mult de 330 lei in total, valoare neta (366.67 lei valoare bruta)

4.3 Un ambasador nu poate castiga decat un premiu in cadrul acestei Campanii. Dreptul asupra premiului nu poate fi transferat unei alte persoane, iar premiile nu pot fi inlocuite cu alte bunuri sau servicii. In cazul refuzului unui castigator de a beneficia de premiul castigat, asa cum este acesta descris in Regulamentul, acesta va pierde dreptul de atribuire a premiului.

SECTIUNEA 5 – LIMITAREA RASPUNDERII

5.1 Prin participarea la Campanie, toti Ambasadorii sunt de acord si se obliga sa respecte si sa se conformeze tuturor cerintelor si conditiilor impuse de Organizator prin prezentul Regulament, nerespectarea acestora atragand raspunderea personala si exclusiva a Participantilor.

5.2 Organizatorul si societatile comerciale implicate in organizarea prezentei Campanii, nu au nici o obligatie de a intretine corespondenta cu solicitantii unor revendicari necastigatoare ce apar ulterior acordarii efective a premiului, sau dupa termenul de revendicare a premiilor prevazut in prezentul Regulament. Responsabilitatea Organizatorului cu privire la acordarea premiului este limitata in conformitate cu prevederile prezentului Regulament.

5.3 Organizatorul este indreptatit sa ia toate masurile necesare in scop de prevenire sau sanctionare a oricarui caz de frauda, abuz, tentativa de frauda sau abuz sau orice alte activitati sau care ar putea afecta desfasurarea, imaginea sau costurile acestei Campanii in conditiile prevazute de Regulament sau care ar putea duce la incalcarea drepturilor tertilor.
5.4 Participantul este singurul raspunzator pentru orice declaratie neconforma cu realitatea;

5.5 Organizatorul nu isi asuma nicio raspundere decurgand din acordarea vreunui premiu, inclusiv cu privire la plata oricaror daune sau a oricarei alte pretentii de orice natura legate de vreun premiu. Castigatorii isi asuma intreaga raspundere pentru acceptarea premiilor, Organizatorul neasumandu-si nici un fel de responsabilitate pentru orice eventuale consecinte nascute in urma acceptarii premiului sau in legatura cu aceasta.

5.6 Eventualele contestatii privind desfasurarea Campaniei pot fi transmise Organizatorului pana la sfarsitul zilei de 15.12.2020. Orice contestatii primite dupa aceasta data nu vor fi luate in considerare. Toate contestatiile vor fi trimise prin posta sau curier catre Organizator, la adresa sediului social indicata in acest Regulament. Contestatiile se vor solutiona de catre Organizator, a carui decizie este definitiva. In cazul in care contestatarul va fi nemultumit de decizie, acesta se poate adresa instantelor judecatoresti, in conditiile legii.


SECTIUNEA 6 – TAXE SI IMPOZITE

6.1 Organizatorul se obliga sa calculeze, sa retina si sa plateasca din suma bruta a fiecarui premiu datorat pentru veniturile obtinute de fiecare ambasador, in cuantum de 10% la data incheierii prezentului Regulament, in conformitate cu Legea 227/ 2015, privind codul fiscal.

6.2 Orice alte obligatii de natura fiscala sau de orice alta natura, in legatura cu acestea, fiind in sarcina exclusiva a castigatorului. De la data virarii premiilor, toate cheltuielile legale aferente acestora revin proprietarului.


SECTIUNEA 7 – PRELUCRAREA DATELOR PERSONALE

7.1 Organizatorul prelucreaza datele cu caracter personal ale participantilor la Campanie in conformitate cu prevederile legale aplicabile in materia protectiei datelor cu caracter personal, inclusiv, dar fara limitare la prevederile Regulamentului General privind Protecția Datelor nr. 679/2016.

7.2 Datele cu caracter personal sunt prelucrate in vederea executarii obligatiilor si exercitarii drepturilor care rezulta in privinta Organizatorului prin acceptarea conditiilor prevazute in prezentul Regulament de catre participanti, dupa cum urmeaza: pentru desemnarea castigatorilor acestei Campanii, realizarea de rapoarte statistice cu privire la clienti, produsele si serviciile BCR si prin transmiterea de informatii privind Campania in derulare. Furnizarea datelor este voluntara. Refuzul furnizarii acestora poate atrage insa imposibilitatea participarii la Campanie.

7.3 Transmiterea unor informatii privind alte actiuni desfasurate in viitor de Organizator sau transmiterea unor informatii cu privire la ofertele Organizatorului, ale afiliatilor BCR si ale Erste, precum si ale partenerilor se va face doar în baza consimțământului participanților. Participantii pot opta in orice moment sa nu mai primeasca asemenea comunicari, prin trimiterea unui e-mail la adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. sau prin intermediul InfoBCR:
0800.801.227, apelabil non-stop, gratuit din orice retea nationala.

7.4 Datele cu caracter personal colectate in cadrul acestei Campanii nu vor fi dezvaluite catre terti, cu exceptia cazurilor in care Organizatorul trebuie sa respecte obligatiile impuse de legislatia in vigoare.

7.5 Datele cu caracter personal ale participantilor la Campanie vor fi introduse in baza de date destinata consumatorilor de produse/servicii BCR si vor fi stocate pe durata necesara organizarii Campaniei, precum si ulterior in vederea indeplinirii obligatiilor legale care incumba Organizatorului inclusiv obligatiile in materie fiscala si in materia arhivarii. Dupa expirarea duratelor de stocare, este posibil ca Organizatorul sa anonimizeze datele, lipsindu-le astfel de caracterul personal, pentru scopuri statistice.

7.6 Participantii la Campanie beneficiaza de urmatoarele drepturi in contextul prelucrarii datelor cu caracter personal: dreptul la informare, dreptul de acces la date, dreptul la rectificare, dreptul la stergerea datelor (dreptul de „a fi uitat”), dreptul la restrictionare, dreptul la portabilitate, dreptul la opozitie, dreptul de a nu fi subiectul unei decizii individuale automate si dreptul de a se adresa Autoritatii Nationale de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal si/sau instantelor competente, in masura in care considera ca este necesar. Pentru mai multe detalii privind activitatile de prelucrare si modul de exercitare a drepturilor, participantii pot contacta Organizatorul la adresa de e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

SECTIUNEA 8 – INCETAREA / INTRERUPEREA CAMPANIEI PROMOTIONALE. FORTA MAJORA

8.1 Campania poate inceta inainte de implinirea perioadei prevazute in cazul producerii unui eveniment ce constituie forta majora, inclusiv in cazul imposibilitatii Organizatorului, din motive independente de vointa sa, de a asigura desfasurarea in bune conditii a Campaniei.

8.2 Forta majora inseamna orice eveniment care nu poate fi prevazut, controlat sau remediat de catre Organizator, inclusiv imposibilitatea Organizatorului din motive independente de vointa sa si a carui aparitie il pune pe acesta din urma in imposibilitatea de a-si indeplini obligatiile asumate prin Regulament.

8.3 Campania mai poate inceta inainte de implinirea perioadei stabilite ori poate fi suspendata oricand, in baza liberei deciziii a Organizatorului, cu conditia ca acesta sa comunice in prealabil o astfel de situatie si cu respectarea prevederilor Art. 2.5. din prezentul Regulament.

SECTIUNEA 9 - LEGEA APLICABILA.LITIGII

9.1 Eventualele neintelegeri aparute intre Organizator si participantii la campanie se vor rezolva pe cale amiabila, iar in cazul in care aceasta nu va fi posibila, litigiile vor fi solutionate de instantele judecatoresti de la sediul Organizatorului.
9.2 Legea aplicabila este legea romana.

9.3 Eventualele reclamatii legate de derularea Campaniei se vor putea trimite in atentia Departamentului Segmente Activitati Curente si de Pasiv PF, la urmatoarea adresa: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., in termen de maxim 5 zile lucratoare de la data stabilirii calificarii la premiu. Dupa aceasta data, Organizatorul nu va mai lua in consideratie nicio reclamatie.

SECTIUNEA 10 - ALTE CLAUZE

10.1 Prin participarea la aceasta Campanie, participantii sunt de acord si accepta neconditionat si in mod irevocabil prevederile prezentului Regulament. In cazul in care Organizatorul constata neindeplinirea si/sau nerespectarea conditiilor stipulate de prezentul regulament, isi rezerva dreptul de a suspenda oricand drepturile si beneficiile ce revin castigatorului, fara alte despagubiri sau plati.

10.2 Organizatorul isi rezerva dreptul de a modifica Regulamentul, urmand ca aceste modificari sa intre in vigoare dupa transmiterea lui pe adresele de mail ale ambasadorilor. Anuntul se va face de catre Organizator cu cel putin 1 zi inainte de intrarea in vigoare a modificarilor.


Denumirea/Adresa Organizatorului

Banca Comerciala Romana S.A.,
Calea Plevnei nr. 159, Business Garden Bucharest, cladirea A, etajul 6, sector 6, Bucuresti, România

Departamentul de Asistență Medicală Generală și Kinetoterapie al Facultății de Științe, Educație Fizică și Informatică a sărbătorit 20 de ani de învățământ universitar medical în Universitatea din Pitești.

La eveniment, alături de conducerea universității, Președintele Senatului - Prof.univ.dr. Mihaela DIACONU și Rectorul - Conf.univ.dr.ing. Dumitru CHIRLEȘAN, au fost prezenți senatori și invitați de seamă din lumea medicală argeșeană și națională. De asemenea, au fost prezenți la această aniversare și foști decani ai facultății și cadre didactice de prestigiu care au contribuit la dezvoltarea acestui program.

În deschiderea evenimentului, conf.univ.dr. Mihai MAN, responsabilul acestui program de studiu, a prezentat istoricul și evoluția specializării Asistență Medicală Generală, precum și importanța ei în contextul medical actual.

Președintele Senatului universitar, d-na Mihaela DIACONU, a subliniat importanță și succesul programului de studii AMG în oferta educațională și, totodată, creșterea notorietății Universității din Pitești în cei 20 de ani. Totodată, a adresat saluturi și îndemnuri spre a contribui alături de celelalte departamente la îndeplinirea misiunii asumate de către UPIT – cea de factor al dezvoltării comunității locale, naționale și internaționale.

Rectorul Dumitru CHIRLEȘAN a evidențiat importanța și rolul existenței acestui program de studiu. De asemenea, a urat colectivului cadrelor didactice ani mulți și rodnici într-o universitate multidimensională și comprehensivă, studiile medicale fiind binevenite și întregesc orizontul academic al Universității din Pitești.

Rectorul Universității de Medicină și Farmacie ,, Carol Davila “ din București, Prof. Univ.Dr. Viorel Jinga, invitatul de onoare al acestui moment aniversar, a adresat salutul personal, cât și din partea comunității academice medicale pe care o conduce. De asemenea, Rectorul Jinga a felicitat inițiatorii și dezvoltatorii învățământului universitar medical argeșean, subliniind importanța acestui program de studiu în UPIT, oferind o Diplomă de onoare. Totodată, a subliniat deschiderea totală a UMF ,, Carol Davila “ spre continuarea colaborării cu programul de studii Asistență Medicală Generală din UPIT.

La ceas aniversar, Rectorul Dumitru CHIRLEȘAN, în semn de apreciere, i-a înmânat o Placheta aniversară Rectorului Viorel JINGA.

În aceeași notă festivă, Președintele Consiliului Judeșen Argeș, Dan Constantin MANU i-a înmânat Trofeul Argeșului domnului conf.univ.dr. Mihai MAN, unul din membri fondatori ai programului Asistență Medicală Generală.

În vibrația momentului, au fost adresate din partea distinșilor oaspeți și personalităților din lumea medicală argeșeană și națională felicitări pentru reușite și îndemnuri pentru continuitate.

 

Vivat academia!

 

Comunicat - Workshop “Școala motivațională!”

 

 

Universitatea din Pitești prin COLEGTER-UPIT a organizat în data de 30 septembrie 2020  workshop-ul online “Școala motivațională!”

Această inițiativă aduce în atenția actorilor interesați din domeniile educației și socio-economic actualul context al pieței muncii din Regiunea Sud-Muntenia, marcat de pandemia de COVID-19, evoluțiile dar mai ales tendințele ce vor marca cu siguranță oferta de locuri de muncă și modul în care se va desfășura practica de specialitate a elevilor din învățământul terțiar non-universitarț

Evenimentul a debutat cu prezentarea Colegiului Terțiar Non universitar susținută de Director, conf.univ.dr.ing. Mădălina Cristina MARIAN.

În cadrul evenimentului au fost prezentate rezultatele finale ale Studiului privind identificarea nevoilor de formare ale potențialilor cursanți în raport cu programele furnizate prin proiectul „Inserția pe piața muncii - vectorul învățământului terțiar”.

Totodată, responsabilul Campaniei de promovare a ofertei educaționale specifice învăţământului terțiar non universitar a inițiat o cercetare calitativă privind evoluția pieței muncii și șansele de inserție ale elevilor în Industria AUTOMOTIVE.

Reprezentanții mediului socio-economic participanți la eveniment au prezentat cerințele de competențe și abilități ale absolvenților celor două calificări: Tehnician tehnolog mecanic și Tehnician operator maşini cu comandă numerică.

Responsabilul parteneriatelor cu mediul socio-economic a prezentat un Raport privind desfășurarea practicii de specialitate în contextul pandemiei și, totodată, a propus spre dezbatere organizarea și desfășurarea stagiilor viitoare de pregătire practică a elevilor.

            Coordonatorul studiului inserție profesională a prezentat Raportul privind inserția pe piața muncii a elevilor Colegiului Terțiar Non universitar.

 

Universitatea din Pitești implementează în perioada 06 februarie  2019 – 05 august 2021, în calitate de partener, proiectul „Inserția pe piața muncii - vectorul învățământului terțiar”, finanțat prin FONDUL SOCIAL EUROPEAN, Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, Axa prioritară 6: “Educație și competențe”.

Proiectul este dedicat învățământului terțiar tehnic și este coordonat de directorul COLEGTER-UPIT, conf. univ. dr. ing.  Mădălina - Cristina MARIAN.

Sambata 10.10.2020, incepand cu ora 9,30 este programat online workshopul international EDEN XI - IN MEMORIAM Constantin Andronache. Constantin Andronache este pentru noi toti aceia care l-am cunoscut, un fizician american de origine romana, senior researcher la Universitatea Boston (2001-2020), dar si invited scientist la Universitatea Princeton (1997-1999), precum si cercetator activ al unor importante proiecte NASA (1997-2020).  A fost si a ramas in inima noastra un foarte bun prieten si coleg de clasa si promotie la Colegiul Bratianu, un om de o mare probitate morala si o valoare academica deosebita, care a murit in 10 02 2020, desi mai avea multe de spus si de realizat. Din pacate, el este in acelasi timp  si cel de-al doilea bun prieten al EDEN-ului, dupa Mircea Gligor, care ne-a parasit deja din 2015, cu referire exclusiva la  fondatorii workshopului. La inceputul EDEN-ului de maine ii vom prezenta activitatea si vom pastra un moment de reculegere pentru sclipitoarea lui minte si pentru sufletul sau atat de curat ... R.I.P.
Atasez programul din acest an pentru workshop. Invitatii oficiali sau cei ce vor conferentia maine sunt conform programului atasat prietenii traditionali ai EDEN-ului din universitati aflate mult mai departe in capitala Japoniei sau Indiei sau mult mai aproape in Serbia. Revista ESMSJ cu lucrarile publicate va apare saptamana viitoare (http://esmsj.upit.ro/)..
Manager de proiect am ramas si in acest an deosebit de trist, tot eu, acelasi profesor universitar doctor habilitat Gheorghe Savoiu ... Carpe diem, quam minimum credula postero! Quintus Horatius Flaccus, Leuconoë (Ode, I, XI) 

 

VIDEO

Festivitatea de deschidere a anului universitar 2020-2021 va avea loc joi, 01.10. 2020, orele 1200 – 1300, sala CC1 a Facultății de Științe Economice și Drept, B-dul Republicii, nr. 71.

La eveniment, alături de conducerea universității – Rectorul Dumitru CHIRLEȘAN, Președintele Senatului Universitar Mihaela DIACONU, prorectorii și decanii facultăților, sunt așteptați să participe doar reprezentanții studenților anului I, nivel de LICENȚĂ.

În contextul pandemiei COVID-19, participanții la festivitate trebuie să respecte toate măsurile de protecție sanitară impuse prin legislația în vigoare.

Momentul va fi transmis live pe contul de Facebook al UPIT - Viața studențească - Universitatea din Pitesti.

 

GAUDEAMUS IGITUR!