Search
Close this search box.

Curiozități despre luna Martie

Numele lunii martie, în latină Martius, vine de la Marte, Zeul Războiului din mitologia romană, fiul lui Jupiter și al Junonei. Marte este una dintre cele trei divinități protectoare ale Romei, alături de Jupiter și Quirinus.

Martie reprezintă a treia lună din an. E perioada în care tot ce ne înconjoară începe să renască, să prindă viață, încep lucrările agricole, se curăță livezile, grădinile, casele. Practic, începem să ne pregătim pentru noi roade ale acestui an. Ziua se mărește, copacii înfloresc, păsările călătoare se întorc din țările calde, totul parcă prinde viață. Natura începe să se dezmorțească după atâtea luni de iarnă și frig.

Vestitorul primăverii este, fără dar și poate, ghiocelul.

De 1 Martie se oferă în dar câte un mărțișor. Sunt zone ale țării noastre în care fetele primesc, dar și zone în care băieții sunt cei care se bucură de primirea mărțișorului.

Luna începe cu cele 9 zile de babe. Mitul babelor este, potrivit etnografilor, unul dintre cele mai importante mituri româneşti. Baba Dochia, cea care şi-ar fi luat numele de la Sfânta Muceniţă Evdochia (sărbătorită la 1 martie), este întruchiparea anului vechi, care se pregăteşte să se termine.

Ziua Internațională a Femeii este sărbătorită în fiecare an pe data de 8 martie.

În vechile calendare romane, un an avea o durată de zece luni, începând din martie și se termină în decembrie.

Pe data de 20 martie are loc echinocțiu de primăvară, moment în care ziua și noaptea au aceeași durată.

În acest an, trecerea la ora de vară se face în noaptea de 30 spre 31 martie. Astfel, ziua de duminică, 31 martie, devine cea mai scurtă zi din an, după ce ora 3.00 devine ora 4.00 și va avea doar 23 de ore.

Share

TE-AR PUTEA INTERESA ȘI
ULTIMELE POSTĂRI