Search
Close this search box.

Aprilie – Curiozități

Luna aprilie este cea de-a patra lună a anului în calendarul Gregorian. Ziua are 13 ore, în timp ce noaptea are 11 ore. Întotdeauna, aprilie începe cu aceeaşi zi a săptămânii la fel ca luna iulie în toţi anii şi cu aceeași zi ca luna ianuarie în anii bisecţi.

Aprilie este a doua lună de primăvară în emisfera de nord și lună de toamnă în emisfera de sud, aflăm de pe site-ul Time and Date.

În Antichitate, grecii denumeau luna aprilie Mounichion. Astăzi, în România, luna aprilie este cunoscută și sub denumirea populară de prier.

La 23 aprilie a fiecărui an se sărbătorește Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruință. Sarbatoarea aceasta este considerată începutul verii pastorale, tot așa dupa cum cea a Sfântului Dumitru marchează încheierea ei.

Sărbătorile populare cu dată fixă ale lunii aprilie sunt: Ziua Păcălelilor, Antipa, Sângiorzul Vacilor, Sângiorz, Marcul Boilor, care cuprind numeroase obiceiuri şi practici tradiţionale grupate în două scenarii rituale de înnoire a timpului.

Potrivit tradiției, piatra lunii aprilie este diamantul, care semnifică inocența, în timp ce florile lunii aprilie sunt margareta (Bellis perennis) și mazăre dulce sau sângele voinicului. Din punct de vedere astrologic, aprilie începe cu Soarele în semnul Berbecului (21 martie-19 aprilie) și sfârșește în semnul Taurului (20 aprilie-19 mai).

Share

TE-AR PUTEA INTERESA ȘI
ULTIMELE POSTĂRI
Centrul Universitar Pitești – Politehnica Bucuresti, prin Facultatea de Științe Economice și Drept a organizat cea de-a 16-a ediție a conferinței internaționale "EUROPEAN UNION’S HISTORY, CULTURE AND CITIZENSHIP".