Search
Close this search box.

Ziua Europei celebrată la Centrul Universitar Pitești – POLITEHNICA București

La Centrul Universitar Pitești – Politehnica București a fost celebrat evenimentul istoric prin care s-a creat Uniunea Europeană. Evenimentul a fost onorat de prezența distinșilor oficiali academici ai instituției: Rectorul Mihnea Costoiu, Prorectorul Coordonator- Cristian Negrescu, Prorectorul Centrului Universitar Pitești- Tudor Petrescu și Vicepreședintele Senatului Universitar- Alin Mazăre, care au adresat un călduros cuvânt de bun-venit participanților.

Rectorul universității a evidențiat beneficiile Uniunii Europene: „România este un beneficiar major al acestei integrări din toate punctele de vedere, iar universitatea noastră este de asemenea un beneficiar major al apartenței noastre și instituționale nu doar informale la spațiul European(…). Suntem astăzi singura universitate din România care are diplomele recunoscute în toată lumea, nu doar în spațiu European.”

Prorectorul Coordonator, Cristian Negrescu a adus în atenție conceptele Europei: „Uniunea Europeană are două cuvinte cheie, e vorba de unitate și de pace. Ceea ce este extrem de interesant este faptul că în Uniunea Europeană diversitatea este extraordinar de mare față de alte zone din alte continente și se schimbă cultura cu totul (…)”.

Prezentarea evenimentului a fost realizată de către Loredana Bloju, Director al Centrului pentru Relații Internaționale, care a subliniat importanța zilei de 9 Mai și colaborarea internațională în contextul european contemporan.

În cadrul evenimentului Cosmin Bărbulescu, decanul Facultății de Teologie Litere, Istorie și Arte a captivat audiența cu o prezentare despre istoria și evoluția Uniunii Europene. Cu un citat care îi aparține lui Grigore Gafencu a definit Uniunea Europeană: „Nu există decât o singură Europă! Chiar dacă trupul său este mutilat şi împărţit, ideea europeană este indivizibilă. Europa nu poate renaşte în Vest, dacă ea moare în Est. Vechiul Continent îşi poate redobândi vitalitatea, grandoarea şi puterea numai dacă îşi recâştigă vechile graniţe”.

Evenimentul a continuat cu intervențiile studenților europeni în mobilitate Erasmus, Ivanov Dimitar din Bulgaria, Marcia Alexandra Nunes Augusto Guadalupe și Osnar Cunha Rodrigues din Portugalia, alături de Adina Duță și Emilia Comandașu de la Centrul Universitar Pitești. Îndrumați de cadrele didactice au prezentat tradiții, obiceiuri și obiective turistice din statele din care provin. De asemenea, Valentin Dumitrescu, în calitate de reprezentant al ESN (Erasmus Student Network), a subliniat importanța solidarității și sprijinului reciproc în rândul comunității studențești internaționale.

Ziua Europei celebrată pe 9 Mai reprezintă un moment de reflecție asupra parcursului comun, un prilej de a sublinia valorile fundamentale ale unității, diversității și cooperării europene. Prin educație și dialog intercultural consolidăm angajamentul față de o Europă unită și mai prosperă pentru toți cetățenii săi.

Share

TE-AR PUTEA INTERESA ȘI
ULTIMELE POSTĂRI
Proiectul EUDiTi – Europe Digi Twins susține transformarea digitală și utilizarea tehnologiilor verzi la nivelul învățământului superior prin încurajarea practicilor inovatoare de învățare și de predare. Ca parte a programului Erasmus+, EUDiTi își propune să abordeze prioritățile educaționale cheie, oferind studenților, educatorilor și profesioniștilor din grupul țintă o platformă de ultimă generație pentru înțelegerea și utilizarea tehnologiei Digital Twins.