Search
Close this search box.

Sânzienele au îmbrăcat Centrul Universitar Pitești – POLITEHNICA București în ie

Sânzienele au îmbrăcat Centrul Universitar Pitești – POLITEHNICA București în ie, celebrând astfel tradiția și cultura românească într-un mod deosebit. Evenimentul, organizat de Departamentul de Limbă, Literatură, Istorie și Arte și Centrul de cercetări asupra imaginarului Imagines din cadrul Facultății de Teologie, Litere, Istorie și Arte a Universității Naționale de Știință și Tehnologie POLITEHNICA București, Centrul Universitar Pitești, a marcat a XI-a ediţie dedicată Zilei Universale a Iei.

Manifestarea a avut loc miercuri, 26 iunie 2024, începând cu ora 10, în Sala de festivități a Universității. Ia, acest simbol al feminităţii universale, a însoţit femeia româncă de-a lungul întregii sale existenţe. Ca orice veşmânt tradiţional-ceremonial, ia a constituit o secvenţă a memoriei colective, iar purtarea ei a fost o manifestare spirituală ce a traversat secolele, permițând redescoperirea istoriei mitice a poporului român. În plus, ia a fost și continuă să fie o matrice culturală, un simbol al identităţii şi creativităţii spaţiului românesc, perpetuat din vremuri străvechi.

Ziua Iei a fost sărbătorită odată cu Sânzienele şi Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul, coincizând cu Solstiţiul de Vară în emisfera nordică, care marchează începutul verii astronomice. Inițiată de comunitatea La Blouse Roumaine pe 7 ianuarie 2013, Ziua Universală a Iei a devenit rapid un eveniment de anvergură globală, celebrat pe 6 continente, în peste 50 de ţări.

În cadrul acestei ediții, au avut loc și “Dialoguri etnologice”, susținute de etnologii Adrian Sărmărescu și Sorin Mazilescu. Aceștia au oferit o perspectivă aprofundată asupra semnificației și importanței iei în cultura românească, explorând atât aspectele istorice, cât și cele contemporane ale acestui veșmânt tradițional.

Share

TE-AR PUTEA INTERESA ȘI
ULTIMELE POSTĂRI