Programul Orizont Europa al Comisiei Europene – Proiect WASTEWISE
Universitatea Națională de Știință și Tehnologie POLITEHNICA București (POLITEHNICA București), prin Centrul Universitar Pitești, derulează, începând cu data de 1 Noiembrie 2024 Proiectul “Waste Avoidance Strategies for Environmental Sustainability” (https://wastewise-project.eu/).
In cadrul acestui proiect, Universitatea Națională de Știință și Tehnologie POLITEHNICA București (POLITEHNICA București) este parte a unui consorțiu european, acoperind o gamă largă de competențe necesare atingerii obiectivelor științifice ale proiectului, alături de: EU CORE CONSULTING, Italia, (Coordonator de proiect – EUCORE); Natural Resources Institute Finland (Coordonator științific al proiectului – LUKE); University of Tuscia, Italia, Swedish University of Agricultural Sciences, Sweden; Espigoladors Foundation, Spain; Elhuyar Foundation, Spain; University of Bologna, Italy; Agroscope, Switzerland.
Prevenirea și reducerea risipei alimentare se află în fruntea Pactului Ecologic European și a Strategiei Uniunii Europene “de la Fermă la Consumator”, care vizează promovarea unui sistem alimentar echitabil, sănătos și durabil. Uniunea Europeană s-a angajat să reducă risipa de alimente pe cap de locuitor cu 30% la nivelul comerțului cu amănuntul și al consumatorilor până în 2030 și să reducă pierderile de alimente de-a lungul lanțului de producție și aprovizionare alimentară. Proiectul WASTEWISE, finanțat de către Uniunea Europeană, va contribui la atingerea acestor obiective. Proiectul WASTEWISE se angajează să conceapă căi realiste pentru prevenirea și reducerea risipei alimentare, astfel încât sa aducă beneficii pentru atenuarea schimbărilor climatice și biodiversitate. Proiectul evaluează, de asemenea, pierderile nutriționale și efectele socio-economice ale prevenirii și reducerii risipei alimentare.
Risipirea alimentelor are loc la toate nivelurile lanțului de aprovizionare agricol și alimentar, de la producție până la consum. Potrivit Eurostat, în 2021 au fost generate 58,4 milioane de tone de deșeuri alimentare în Uniunea Europeană, echivalentul a 131 de kilograme de persoană (cu o valoare de piață asociată de 132 de miliarde de euro), provocând 252 de milioane de tone de emisii de CO2, precum și irosirea resurselor de mediu folosite pentru producerea acestora, inclusiv sol, apă, îngrășăminte și alte inputuri. În același timp, peste 37 de milioane de oameni din UE se luptă să-și permită o masă de calitate în fiecare două zile. Reducerea și prevenirea risipei de alimente va ajuta la abordarea tuturor acestor provocări. Cu toate acestea, impactul general al reducerii și prevenirii trebuie evaluat sistematic. Pe o durată de trei ani și jumătate, proiectul WASTEWISE va contribui la abordarea unor astfel de provocări prin eliminarea actualelor lacune de date privind risipa alimentară și prin includerea evaluării impactului asupra mediului (Evaluarea Ciclului de Viață (LCA), Metodologia Amprentei de Mediu a Produselor (PEF)) într-un mod mai holistic în evaluarea deșeurilor alimentare.
Reducerea lacunelor de date în managementul deșeurilor alimentare
Una dintre principalele provocări în abordarea risipei alimentare este legată de cuantificarea risipei alimentare, datorită diferențelor dintre sistemele existente de colectare și măsurare a datelor privind risipa de alimente.
WASTEWISE va aborda aceste probleme prin analiza datelor raportate și urmărind seturile de date reale, identificând și completând lacunele de date și furnizând informații specifice despre deșeurile alimentare la un nivel detaliat al subgrupului de alimente.
Integrarea evaluării impactului asupra mediului în evaluarea deșeurilor alimentare
O altă provocare critică este reprezentată de dificultatea de a combina datele privind risipa alimentară cu datele de impact asupra mediului. WASTEWISE va dezvolta metodologii pentru a integra evaluarea impactului asupra mediului în evaluarea deșeurilor alimentare. În total, WASTEWISE va crea o viziune mai holistică a impactului asupra mediului și a pierderilor de nutriție ale risipei alimentare și a implicațiilor socio-economice și de mediu ale prevenirii și reducerii risipei alimentare.
Îmbunătățirea politicilor de prevenire și reducere a risipei alimentare
Politicile actuale nu reușesc să integreze risipa de alimente în cadrul politicilor sustenabile. În primul rând, din cauza naturii complexe a sistemului alimentar, este dificil de prezis impactul diferitelor acțiuni. În al doilea rând, subiectele de prevenire și reducere a risipei alimentare nu sunt abordate în planurile naționale privind clima și energia pentru a atenua emisiile de GES. Pe baza rezultatelor obținute, WASTEWISE va discuta și va propune recomandări și instrumente de politică care pot servi la urmărirea obiectivelor de mediu relevante ale UE, abordând prevenirea și reducerea risipei alimentare și asigurând întotdeauna o abordare multi-stakeholder. În acest fel, WASTEWISE va asigura progrese semnificative în lupta împotriva risipei alimentare, permițând Europei să-și atingă obiectivele pentru 2030 și inspirând acțiuni globale.
Perioada de implementare a proiectului este 01 noiembrie 2024 – 31 aprilie 2028.
Echipa proiectului WASTEWISE,
Pentru mai multe informații despre proiectul WASTEWISE:
Manex Urruzola – Communication and Dissemination Manager

